Qui som?

La Simfònica Tekhné és una orquestra per a músics joves que han dedicat molts anys a l'estudi de l'instrument. Tot i que la majoria dels seus membres no exerceixen professionalment, volen seguir gaudint de la música i especialment de la música simfònica. Actualment la plantilla base de l'orquestra compta amb uns cinquanta membres, als quals s'hi afegeixen una desena en funció de les necessitats del repertori. La formació es troba sota l'aixopluc de l'Associació de Joves Músics de Barcelona, un espai de confluència d'interessos culturals i musicals que possibilita el desenvolupament d'activitats i concerts organitzats.

 

Per què ho fem?

En aquests moments falten orquestres com la Simfònica Tekhné a Barcelona. Cada any, desenes d'estudiants acaben el Grau Professional als conservatoris i no troben formacions on posar en pràctica els coneixements adquirits.  La Simfònica Tekhné i l'Associació de Joves Músics de Barcelona volen, per tant, ser impulsores d'una nova tendència, força estesa arreu d'Europa: que tots aquells joves que han acabat els estudis mitjans musicals amb qualitat però que han decidit professionalitzar-se en una altra matèria, tinguin una via per tal de continuar treballant i gaudint la música en una orquestra no professional.

Amb la nostra pràctica tenim la convicció que podem aportar molt a la ciutadania. Creiem que la música és un fenomen cultural que ens iguala i que pot ser un agent important de cohesió i inclusió social. És per aquest motiu que la nostra finalitat és la de socialitzar i apropar la música clàssica a la població. És indissociable del nostre projecte l'aportació cultural a Barcelona i a tot el territori on sorgeixin concerts.

 

Com ho fem?

L'Associació de Joves Músics de Barcelona aposta per una gestió participativa, cooperativa i transparent, on tots els músics tenen veu i vot i poden triar la manera de funcionar de l'orquestra, des de la confecció dels programes fins a l'elecció del director. D'aquesta manera, la Simfònica Tekhné és un exemple d'alternativa a l'usual administració de les orquestres, ja que funciona a través de l'assemblearisme. L'assemblea de músics és la font de totes les decisions, que es materialitzen a partir d'un seguit de comissions de treball que absorbeixen les tasques de gestió.

 

D'on venim?

L'origen de l'Associació de Joves Músics de Barcelona es troba a l’Escola de Música de Gràcia, quan, el setembre de 2013, l'escola va posar en marxa una petita orquestra de cambra. Inicialment, la formació comptava amb una vintena de músics, la majoria amb el títol de Grau Professional, que eren ex-alumnes de l'escola, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona i altres centres del país. Durant els dos primers anys l'orquestra va introduir-se en el repertori clàssic i romàntic i es va anar consolidant. Com a conseqüència del creixement natural de l'orquestra, el juny de 2015 els músics van decidir fer un salt qualitatiu i deixar l'escola per constituir-se com a entitat independent sota el nom d'Associació de Joves Músics de Barcelona. La formació va passar a anomenar-se Orquestra Simfònica Tekhné.